|
Tema: Marinirani bakalar? |
 |
|
|
| Aida |
 |
Platinasti clan
 |
 |
10 siječanj 2006
649 Postovi |
|
|
|
|
Danas sam u Metrou naletila na marinirani bakalar.
Izgleda jako lijepo, snite velikih riba, izgleda kao da je sasvim svjeza, meso bijele boje.
Da li netko zna kakav je to mariniran bakalar i kako se priprema?
Nisam se jos srela s tim. Naš sistem ribljih marinada jesu jela, ovo je riba pripremljena za dalju obradu.
|
|
|
|
|
|
| milica |
 |
Forum Moderator
 |
 |
Croatia
18 rujan 2005
974 Postovi |
|
|
|
|
U Njemačkoj ga stavljaju u salatu sa kuhanim mladim krumpirom i jabukama,to mi je fenomenalno,još ga možeš zapeći kao musaku sa krumpirom,slično kao oslić na bakalar,možeš ga raditi po receptima koje sam ti poslala za usoljenu ribu,samo što nema odsoljavanja.
|
|
|
|
|
|
| Aida |
 |
Platinasti clan
 |
 |
10 siječanj 2006
649 Postovi |
|
|
|
|
Ovaj odgovor poslan je u rekordnom vremenu. Šteta da komp nisam imala sa sobom u Metrou. jer bih bakalar , nakon cekanja od 7 minuta na odgovor odmah kupila.
Ova njemačka salata s ribom bi bila dobra, samo bih ja ipak stavila luk, umjesto jabuka.
Milice, mislila sam da si ti sada zauzeta s photo session, kolaci poziraju na stolu, a ti šetkaš s fotkicem oko njih da im ugrabiš pravi pokret i osmijeh.
|
|
|
|
|
|
| Rori |
 |
Zlatni clan
 |
 |
Croatia
31 listopad 2006
138 Postovi |
|
|
|
|
Da sam bila na tvom mjestu ja bih ga bila odmah kupila. On je već napola spremljen, ne treba ga močiti, mekšati, čistiti, a i već je napola skuhan. Dakle pola posla već učinjena. Može se spremiti na sve moguće načine na koji se i inače bakalar sprema, ja ga najviše volim na brujet. Samo dodati sve ostale sastojke i sve je brzo gotovo. Stvarno šteta što ga ja nisam pronašla. Možda i ja naletim na takvo nešto.
|
|
|
|
|
|
| milica |
 |
Forum Moderator
 |
 |
Croatia
18 rujan 2005
974 Postovi |
|
|
|
|
Peče se,peče,kad budu gotovi,šaljem fotke,u svakom predahu,pogledam ovdje da vidim sto je nova.
|
|
|
|
|
|
| Aida |
 |
Platinasti clan
 |
 |
10 siječanj 2006
649 Postovi |
|
|
|
|
Rori, vidiš u kakvom luksuzu živimo? Da nema Interneta, ostala bih bez odgovora na mnoga pitanja, a sada-
Vidim u dućanu bakalar i to mariniran i ja odmah pitam da li je to netko probao. I dobijem u času odgovor, da je to dobro i još k tome i prijedloge, kako da to napravim. Nema rizika!
Ma, bolje je da pitam, svasta se uvozi.
Kupila sam tako i neke shrimps -račiće u konzervi vjerujući da su to očišćeni račići. Nisam čitala sastav. Kod kuće sam imala vremena pa sam vidjela da su s lotosovim korijenom. To me još uvijek nije zgrozilo jer i mi jedemo korijenje, kao što su mrkva i celer, a može i rotkvica.. Kad sam to otvorila, bili su to račići s lotosovim korijenom u sosu od meda.
Toliko je bilo slatko da se moglo iz toga napraviti mandulat s račićima umjesto mandula.
Kako sam prošla školu s tako gorkim iskustvom, marinirani bakalar me odmah podsjetio na nesuđeni mandulat pa ga zato nisam odmah kupila, kao što bi ti to učinila. Sad znam da se ne moram bojati iznenađenja i da je ribetina O.K.
|
|
|
|
|
|
| milica |
 |
Forum Moderator
 |
 |
Croatia
18 rujan 2005
974 Postovi |
|
|
|
|
Ako nađes marinirane haringe i to je dobro,u Njemačkoj ih prodaju u kantama,kao u Grčkoj masline,isto se spremaju kao i bakalar.
|
|
|
|
|
|
| Aida |
 |
Platinasti clan
 |
 |
10 siječanj 2006
649 Postovi |
|
|
|
|
To znam.
Bilo ih je cak i na Dolcu jedno dvije sezone. šteta sto ih poslije više nisam vidjela. Mozda ih i ima, a kako nisam bas blizu, promaknu. Ja sam ih cak i ukiselila kao rusle s lukom.
|
|
|
|
|
|
| Rori |
 |
Zlatni clan
 |
 |
Croatia
31 listopad 2006
138 Postovi |
|
|
|
Aida nije to ništa, ja sam jutros išla sebi kupiti mali džepni kalendar, dodjem doma kad ono on na češkom. Tako mi i treba kad idem u kupovinu bez cvika, sad ću cijelu godinu brojat dane na češkom. A sinoć složim ja u zdjelu brašno, šećer, margarin i jaja, i kako sam se naglo okrenila, sa metlicama miksera potegnem kabel radija i on padne pravo u zdjelu sa brašnom. Sad ću imati raspjevane keksiće!! Ovo su one smiješne priče za badnjak, to bi mi mogle jedna drugoj pričat iza božića.
|
|
|
|
|
|
| Rori |
 |
Zlatni clan
 |
 |
Croatia
31 listopad 2006
138 Postovi |
|
|
|
|
|
|
|
| milica |
 |
Forum Moderator
 |
 |
Croatia
18 rujan 2005
974 Postovi |
|
|
|
|
Sad se peče 2. tura žarboa,gotovi su škrlačeki ,londonerice,šape,išleri,medena srca,učiteljska dugmad,sofijine krafne,bijeli sa bademom,upravo mijesim tijesta za mađaricu i bijelu pitu,njih uvijek radim u paru,ove godine je samo 40 kg naručeno,po 70kn/kg,pa to mi je još jedna plaća ,kad odbiješ materijal,a samo 4-5 dana posla.I ja i sestra ćemo i sebi usput ostaviti nešto,fotke ću pokazati kad ih narežemo,jer ovako nisu reprezentativni.
|
|
|
|
|
|
| Aida |
 |
Platinasti clan
 |
 |
10 siječanj 2006
649 Postovi |
|
|
|
|
Milice! Na brzinu - Jesi li nam poslala recept za Sofijine krafne ili sam ja to pregledala.
Za one, koje zanima, kako idu kolačići s kuhanim žumanjcima, molim, vratite se na "Kolače s kuhanim jajima ". Da mi bakalar ne zasmrdi kolačiće.
Rori, to s kalendarom - na ceskom - šecko drecko! Kaj moreš, nije to niš prema račićima u mandulatu.
|
|
|
|
|
|
| milica |
 |
Forum Moderator
 |
 |
Croatia
18 rujan 2005
974 Postovi |
|
|
|
|
Ja ljudi obožavam eeške specijalitete,gdja. Bohaekova,svekrva moje sestre je majstorica,tako je jednom napravila neke "Eeške knedle",to je ustvari vrlo mekano tijesto za kruh,koje se žlicom vadi u kljuealu vodu,jedu se sa gulašom i sl. Ludo! Njene kifilce,kolaei,torte,ma sve,sve što skuha je meni super!
|
|
|
|
|
|
| Aida |
 |
Platinasti clan
 |
 |
10 siječanj 2006
649 Postovi |
|
|
|
|
Sad ja moram ispricati cijelu pricu- o šecko drecko. Imam malo više vremena. Inace ce se Milica pobuniti i ne ce nam dati recept za ceske knedlicke.
Prije puno, puno godina naši su momci bili jednako lijepi i jednako aktivni kao i sad i svidjale su im se, kao i sad, sve cure na planeti kako domace tako i strankinje. Dobro su se snalazili u svim velikim gradovima. Nije im tesko padalo poljubiti njeznu zensku rukicu i uz duboki naklon zaplesati pa u pravom trenutku odsvirati i otpjevati kakvu serenadu. svojoj ljubavi pod prozorima. (To danas više ne znaju !). Izbor im je zato bio velik, mogli su ..hm! .. birati., cvrsto uvjereni da su oni ti, koji vode igru. i sviraju kraj balade.
Srca su naravno slamali doma , (jer su mame, tate, tete itd kao jastrebi nadgledali nase curice) ali izgleda, da u poslu lomitelja srdaca bas nisu bili uspjesni i vani.
Naši Casanove su uplovljavali u bracne luke sa strankinjama.
Kad sam rasla, u najblizem smo susjedstvu imali pravu pravcatu rodjenu Berlincanku, rodjenu Becanku i rodjenu Prazanku. Za cudo, Berlincanka je fenomenalno naucila hrvatski sa zagrebačkim naglaskom, iznenadila sam se kad je rekla da nije Hrvatica. Austrijanka - je imala problema s rodovima i sa glasom R ( moje dvago curica), Prazanki je bilo najlakše nauciti hrvatski, ceski je slican jezik, jedino joj je ostalo "šecko drecko" - nešto kao naš "k vragu"
Od svih tih obitelji najradije sam odlazila kod naše ceske snahe, koja je tad vec bila baka i koja nam je vjecito izvlacila nove bajne igracke s tavana iz neke ogromne drvene skrinje. (Stedljiva zena, spremala na vrijeme igracke od svoje djece za svoje unuke). Osim toga castila nas je s kolacima s kremama , pricala o Pragu pa sam tako saznala i za serenadu u nasoj izvedbi pod njenim prozorom u praskoj ulici. (Moš' mislit' što su rekli susjedi! I ja bih mu pala oko vrata.)
Kad bismo napravili nered s igrackama, dosla je u sobu i rekla - šecko drecko , spremite to! Ako su susjedove kokoši upale u njeno dvoriste, naljutila bi se i opet galamila - šecko drecko - ali tada s pravom - onda je i bilo drecko na sve strane....
Tako sam ja usvojila izraz - šecko drecko- kad nesto ispadne krivo kao na pr racici u mandulatu ili kabel od radija u kremi za kolace.
Milice, jesi li zadovoljna? Hoces li nam dati recept za knedlicke?
|
|
|
|
|
|
| milica |
 |
Forum Moderator
 |
 |
Croatia
18 rujan 2005
974 Postovi |
|
|
|
|
Pitat cu sestru,ona je dobila recept u nasljede,radila ih je više puta,ja sam bila jednom kad su joj tako divno uspjele,kuhaju se kratko,samo da "vide" krop.Kad su kuhane,moraju izgledati kao velike bijele krafne,a kad ih otvoriš,moraju biti kao sredina od kruha.Sad i ja moram ispricati pricu o knedlickama.:
Moja sestra pati od toga da joj sve stvari budu dobro pecene i kuhane(trebate vidjeti kako ona pece roštilj,mr.Perfect se zato uvijek ponudi da ce on peci,dokuhati jelo,itd.....vidiš,vidiš,mogla bih i ja to probati sa mojim kaucoležacom,možda upali.....)Prvi put kad je radila te knedlicke,ona ih je kuhaaaaalaaaa,i naravno,nisu uspjele,specijalno zato je išla svekrvi u BJ da joj još jednom pokaže kako se rade...Kad ih je skuhala za nas ,bila je van sebe od straha što se malo kuhaju ,mislila je da nece biti dobre,ali naprotiv,ispale su savršene.
Danas kad se nademo na rezanju kolaca(to mrzim,zato to ona radi)pitat cu je u vaše ime recept za carobne knedlicke.
|
|
|
|
|